Наши новости RSS

20 мая 2022, 16:10 АПК-Информ: овощи & фрукты

До проблем із пропозицією торішньої капусти додався дефіцит й продукції нового врожаю, а ціни на суницю почали зростати

Географія найгарячіших точок станом на 86-й день бойових дій

 

Вже майже три місяці триває війна, розпочата Росією проти України, й загарбники намагаються окупувати все більше українських територій. Не зважаючи на те, що просування військ агресора територією нашої країни суходолом практично повністю блокується мужніми підрозділами ЗСУ, повністю захиститися від широкомасштабних ракетних обстрілів з півночі, півдня та сходу від України власними силами ми не можемо. 

 

У результаті, продовжує збільшуватись перелік знищеної логістичної, житлової та господарської інфраструктури в Україні, а вільних від ракетних, авіа- та артилерійських обстрілів регіонів, станом на середину травня 2022 року, в нашій державі практично не залишилось.

 

Напруженою впродовж останнього тижня залишалася ситуація у Запорізькій, Донецькій, Луганській, Херсонській та Миколаївській областях, де мали місце військові сутички. У той самий час підступних ракетних ударів зазнавали Дніпро, Львів, Десна, Затока та інші міста України. Від артилерійського вогню страждали прикордонні території північних регіонів: Чернігівської та Сумського областей.

 

Оператори ринку протягом поточного тижня все частіше повідомляли про нові суттєві ускладнення із логістикою плодоовочевої продукції, причому навіть між регіонами споживання, не окупованими російськими військами та вільними від бойових дій. У той час, коли нових критичних руйнувань логістичної інфраструктури за звітний тиждень зафіксовано не було, саме відсутність пального на українських АЗС у всіх без виключення областях країни суттєво ускладнила логистику, плодоовочевої продукції у тому числі. 

 

    Критичні перебої з пальним в Україні почалися після нещодавнього ракетного обстрілу найбільшого переробного заводу у Полтавській області, у результаті якого підприємство зазнало великих руйнувань, а робочі процеси були зупинені.

 

 

Огляд поточної ситуації на плодоовочевому ринку України 

 

Для плодоовочевого ринку України черговий тиждень приніс декілька суттєвих змін раніше встановлених тенденцій, сформованих без впливу логістичних проблем.

 

 

Минулого тижня ми повідомляли про завершення сезону торішньої білоголової капусти в Україні, а вже у середині поточного періоду недостатня пропозиція на внутрішньому ринку фіксувалася також у сегменті білоголової капусти ранніх сортів врожаю 2022 року.

 

Ціни на капусту в Україні почали зростати ще з початку звітного періоду, коли суттєво зменшились обсяги продукції, яка постачалася із Закарпаття й на фоні відсутності нової пропозиції торішньої капусти на внутрішньому ринку задовольнити купівельні потреби продавці вже не мали змоги навіть за наявності нових партій імпортної продукції. 

 

У черговий раз не обійшлося без впливу окупації Росією Херсонської області, що призвело до блокування вільної торгівлі першими ранніми овочами нового сезону. На додачу, саме на Херсонщині традиційно вирощується основний обсяг білоголової капусти ранніх сортів. У попередніх сезонах, у травні й практично протягом усього червня, проблем із пропозицією капусти на ринку українці не відчували, а перші перебої у цьому сегменті фіксувалися не раніше липня, коли починався поступовий сезонний перехід збору врожаю між ранніми та середніми сортами білоголової капусти.

 

 

У сегменті суниці садової цього тижня також не обійшлось без кардинальних змін цінових тенденцій. Якщо у попередній період ціни на ягоду в Україні поступово просідали, підтримку чому надавали сприятливі погодні умови, вже наприкінці звітного періоду на ринку суниці домінували нові — позитивні  — цінові тенденції. 

 

В черговий раз на передній план вийшли Закарпатська та Херсонська області України. Обсяги партій ягід із першої лише частково вдовольнили запити покупців із найближчих західних областей України, а продукцією із Херсонщини, з більшою вірогідністю, вдавалося задовольняти попит окупантів, у першу чергу мешканців загарбаного Криму та південних областей РФ. До того ж, погодні умови в Україні останніми днями суттєво погіршилися, що безпосередньо негативно вплинуло на кількісні та якісні показники останніх партій суниці від місцевих виробників. 

 

 

 

Короткострокові прогнози та очікування 

 

Найближчим часом у сегменті суниці садової можуть відбутися деякі позитивні зрушення саме для споживачів. Як тільки погодні умови в Україні стабілізуються й встановиться переважно суха тепла та сонячна погода, пропозиція ягід на внутрішньому ринку, маються на увазі вільні від бойових дій та неокуповані території, стрімко зросте. За словами фермерів, незабаром розпочнеться сезон масового збору врожаю суниці садової, вирощеної у відкритому ґрунті у Миколаївській, Одеській, Дніпропетровській та Запорізькій областях. Трохи згодом на ринок потраплять й нові партії ягід із центральних та західних областей нашої країни.  Збільшення пропозиції ягід на ринку послугує встановленню нових негативних цінових тенденцій.

 

Щодо пропозиції капусти, на думку експертів та учасників ринку, ситуація має усі шанси вирівнятись вже найближчим часом. Але тільки за умови, якщо у цьому сегменті, як й у випадках з більшістю позицій борщового набору, важливу роль у стабілізації саме внутрішнього ринку в Україні,  будуть відігравати стабільні постачання необхідних обсягів овочів імпортерами.

 

 

Обсудить в форуме
Материалы по теме