Наши новости RSS

24 июня 2022, 15:19 АПК-Информ: овощи & фрукты

Довгоочікуваний сезон ранніх буряків та перші партії закарпатської лохини

 

 

 

 

 

 

     Географія найгарячіших точок станом на 121-й день бойових дій.

Ракетні удари російськими військами. Російська сторона здійснила серію масованих ракетних ударів в деяких регіонах України, що спричинило масштабні пошкодження інфраструктури, є загиблі та постраждалі. Переважно постраждав південь: Одещина та Миколаївщина. Також «прильоти» відбулися у Харкові та області; трьома ракетами завдано руйнувань нафтобазі на Дніпропетровщині. Водночас, частина ракет все ж таки була знешкоджена силами ПРО.

Обстріли з артилерії. Серйозної шкоди завдали росіяни артобстрілами у Запорізькій області та передмісті Запоріжжя ближче до вихідних. Протягом всього тижня артилерія та РСЗВ гатили по південних околицях Дніпропетровської області, ряду населених пунктів у Харківській та Сумській областях. Безупинно відбувалися обстріли у Донецькій та Луганській областях.

Головні бойові протистояння. На Херсонщині ЗСУ успішно здійснювали контратаку, відкинули армію РФ з першої лінії оборони та завдавали ударів по тилових складах. В самому Херсоні фіксувалися спроби терактів та численні замахи на колаборантів. В той же час, армія РФ проводила штурм ключових пунктів на сході України: обстрілювала артилерією та авіацією м. Лисичанськ, прилеглі до траси Лисичанськ-Бахмут населені пункти; деякі містечка захоплені. Наприкінці тижня українські військові відійшли з м. Сєвєродонецьк. Разом з тим, ЗСУ успішно відбили штурм Мар’янки. Тим часом, окупанти, в рамках логістичного забезпечення, намагаються розмінувати акваторію морського порту Бердянськ.

Окуповані території. Під контролем російського агресора залишаються: АР Крим, південно-східна частина Харківської області, значні території Херсонської та Запорізької області, Донецька та Луганська область – майже повністю.

  Огляд поточної ситуації на плодоовочевому ринку України

 Наприкінці першого місяця літа нарешті розпочався довгоочікуваний сезон реалізації буряків нового врожаю з українських господарств.

Варто зазначити, що в попередні роки початок сезону продажів ранніх коренеплодів традиційно стартував з кінця травня, і до середини червня відпускні ціни в цьому сегменті стрімко знижувалися, проте на сьогоднішній день ситуація прямо протилежна. Один із лідерів з вирощування ранніх овочів – Херсонщина – наразі залишається під окупацією, через що сезон реалізації столових буряків врожаю 2022 року на вільних територіях України стартував із запізненням майже на місяць. Як свідчать дані регулярного моніторингу, стартові ціни на перші оптові партії ранньої продукції з українських господарств озвучуються на рівні 30-40 грн/кг, що в середньому у 3 рази дорожче, ніж вартість перших партій цього коренеплоду минулого року.

 Ще однією приємною новиною став початок сезону реалізації лохини. Так, впродовж поточного тижня перші поставки цієї ягоди на український ринок зробили виробники із Закарпаття. Треба відзначити, що мова йде про пробні партії лохини з місцевих господарств, тож надходження продукції на ринок відбувається невеликими обсягами і переважно націлено на роздрібну торгівлю. Як наслідок, і відпускні ціни на першу українську лохину відносно високі: садівники пропонують свою продукцію за цінами від 320 до 380 грн/кг. Проте, незважаючи на те, що вроздріб вартість подекуди сягає вдвічі більших показників, попит в цьому сегменті доволі активний вже на самому старті сезону.

 Слід також зазначити, що в сегменті тепличних овочів протягом всього тижня спостерігається зростання цін. Така ситуація спровокована стрімким скороченням пропозиції від місцевих виробників в умовах похмурої та прохолодної погоди, що встановилася на всій території України. У той же час, попит на тепличні огірки та томати залишається досить активним, що додатково стимулює підвищення цін в даному сегменті.

 Короткострокові прогнози та очікування

 Ключові гравці ринку прогнозують зниження відпускних цін в сегменті ранніх буряків, оскільки пропозиція даних овочів буде зростати найближчим часом, хоч і не так стрімко, як у попередні сезони. Наразі головними постачальниками ранніх овочів в Україні виступають західні області, зокрема, Закарпаття.

Також слід очікувати і подальше зниження відпускних цін в сегменті ранньої картоплі. Пропозиція цієї продукції на ринку наразі щодня збільшується, в той час як якість товару нерідко викликає нарікання серед покупців.

Щодо відпускних цін на лохину, чи залишаться вони високими протягом усього сезону чи, навпаки, почнуть стрімко падати? Більшість виробників цієї ягоди планують розпочати сезон масової реалізації наступного тижня, проте на заваді може стати погодний фактор. Ще наприкінці минулого тижня саме виробники із Закарпаття потерпали від граду, а цього тижня проливні зливи відбулися на більшій часті території України, тож якщо погодні умови не стабілізуються, валове надходження лохини до продажу може зміститися на півтора тижні.

Також, на сьогоднішній день для усіх виробників фруктів і ягід головною проблемою залишаються канили збуту. Через блокаду українських морських портів та значне здороження всіх видів логістики здійснювати продажі на експорт зможуть лише одиниці, усім іншим доведеться конкурувати своєю продукцією на внутрішньому ринку.

Обсудить в форуме
Материалы по теме