Наши новости RSS

8 июля 2022, 15:45 АПК-Информ: овощи & фрукты

Зниження цін на овочі поточного врожаю та нові постачальники кавунів і динь в Україну

Географія найгарячіших точок станом на 135-й день бойових дій.

Досягнення ЗСУ. Протягом останнього тижня українські війська дещо просунулися на Херсонському напрямку. На Харківському, Луганському та Донецькому напрямках здебільшого застосовувалися захисні тактичні дії, які запобігали подальшому просуванню територією України військ агресора.

На острові Зміїний, який був звільнений минулого тижня, знову був встановлений прапор України.

Ракетні удари російськими військами. Кількість ракетних атак з боку російської сторони цього тижня продовжувала збільшуватись. Максимальних обстрілів ракетами та з артилерії зазнало м. Миколаїв. Головними цілями ворога там була військова та промислова інфраструктура. У Краматорську та Харкові ситуація була протилежною. Ракетного удару було завдано по житловій інфраструктурі, де не обійшлось і без втрат серед цивільних.

Головні бойові протистояння.

У Донецькій та Луганській областях, як і раніше, відзначались найзапекліші бойові протистояння. Особливо гаряче було поблизу Слов’янська та Бахмута. На східному напрямку ЗСУ максимально перешкоджали захопленню військами Росії нових територій нашої держави. У той самий час, на півдні країни прямі бойові протистояння з боку підрозділів ЗСУ проводились з метою звільнення від окупантів раніше захоплених територій.

Окуповані території. Під контролем російського агресора залишаються: АР Крим, південно-східна частина Харківської області, значні території Херсонської та Запорізької області, Донецька та Луганська область – майже повністю.

 Огляд поточної ситуації на плодоовочевому ринку України

 У сегменті овочів борщового набору та картоплі нового врожаю господарства південних регіонів України вже не відігравали головну роль у ціноутворенні на основні позиції. Як й прогнозували аналітики, станом на першу декаду липня 2022 року активний збір врожаю картоплі, капусти, цибулі, моркви та буряку розпочали фермери центральних, західних та частково й північних регіонів нашої держави.

Протягом останнього тижня пропозиція ранніх овочів на внутрішньому ринку України суттєво збільшилась, що і надало додаткову підтримку раніше встановленим негативним ціновим тенденціям у сегментах капусти, буряку та картоплі. За словами операторів, на ринку з’явилися перші великі партії цибулі та моркви нового врожаю, і за експертним припущенням, вищезгадані позиції також будуть поступово дешевшати піт тиском нових, більших за обсягом, партій овочів на ринку.

Щодо розвитку ринкової ситуації у сегменті баштанних культур в Україні цього року, припущення аналітиків проекту «АПК-Інформ: овочі та фрукти» виявилися вірними.

Так, розраховувати на солодкі кавуни з Херсонщини місцевим споживачам в Україні у 2022 році вже мабуть не має сенсу. Імпортувати цю продукцію зі східних країн за раніше відпрацьованими напрямками також фізично неможливо.

Як результат, ще з початку звітного тижня до головного постачальника кавунів в Україну протягом червня поточного року – Туреччини – приєдналися північніші європейські країни, а саме – Румунія та Греція.

У ситуації, що склалася на ринку баштанних культур в Україні у поточному сезоні, споживачі мають змогу виграти тільки за якісними показниками кавунів та динь й, водночас, треба бути готовими до більш високих цін на імпортну продукцію.

 Короткострокові прогнози та очікування

 Як повідомлялося раніше, починаючи з настанням весни й до початку липня місяця поточного року, в Україні фіксувалися дуже сприятливі погодні умови як для вирощування ягід та фруктів, так й для овочівництва.

На жаль, ситуація із погодними умовами наразі докорінно змінилася. Наприкінці поточного тижня у західних та північних регіонах країни мали місце потужні буревії, які супроводжувались опадами у вигляді злив та граду. Великі території господарств були миттєво підтоплені, а частина майбутнього врожаю овочів, ягід та фруктів – знищена градом та поривчастим вітром.

Щодо наслідків останніх подій висновки робити зарано, але позитивних результатів від природних катаклізмів споживачам очікувати не варто.

Якщо виправдаються попередні прогнози синоптиків й в Україні надалі встановиться більш прохолодна й дощова погода, є велика ймовірність здорожчання більшості позицій плодоовочевої групи товарів на ринку.

Обсудить в форуме
Материалы по теме