Наши новости RSS

15 июля 2022, 15:42 АПК-Информ: овощи & фрукты

Завершення сезону суниці садової літніх сортів та цінові качелі на ягідному ринку в Україні

Географія найгарячіших точок станом на 142-й день бойових дій.

Досягнення ЗСУ. Українська армія продовжує знищувати російські склади боєприпасів на тимчасово окупованих територіях та завдавати ударів по скупченню ворожих сил, позбавляючи РФ частини ресурсів. Також успішно був відбитий наступ в районі Вуглегірської ТЕС та на деяких ділянках фронту ЗСУ вдавалося проводити контрнаступ, звільняючи невеликі частини зайнятих ворогом територій.

Ракетні удари російськими військами. Ракетні удари зі сторони РФ цього тижня були особливо масованими та руйнівними. Найгірші наслідки влучання ракет були у містах Вінниця, Миколаїв, Запоріжжя, Краматорськ, Часів Яр та Харків. Удари здійснювалися переважно по цивільній інфраструктурі та спричинили велику кількість людських жертв.

Головні бойові протистояння. На суміжних з фронтом територіях Миколаївської, Запорізької, Дніпропетровської, Харківської та Сумської областей йшли посилені обстріли з різних видів артилерійського озброєння протягом всього тижня. Проте центром протистояння, як і раніше, залишався Донбас і ключові бойові сутички відбувалися на територіях Донецької та Луганської областей. Особливо гострою лишалася ситуація в напрямку Слов’янська, Сіверська та Бахмута.

Окуповані території. Під контролем російського агресора залишаються: АР Крим, південно-східна частина Харківської області, значні території Херсонської та Запорізької області, Донецька та Луганська область – майже повністю.

 Огляд поточної ситуації на плодоовочевому ринку України

 Цього тижня головні події на плодоовочевому ринку України відбувалися саме в сегменті ягід. Так, українські садоводи фактично завершили сезон реалізації суниці садової літніх сортів. Треба зазначити, що сезон реалізації даних ягід завершився на тиждень пізніше ніж торік. А відпускні ціни на останні партії суниці садової були в 1,5 раз вище, ніж минулого року. Незважаючи на це, багато українських виробників залишилися невдоволені поточним сезон суниці садової. По-перше, багато проблем у виробників виникало з приводу організації збуту свіжої ягоди, оскільки садоводи Харківської та Миколаївської областей майже увесь врожай суниці змушені були реалізовувати тільки у межах своїх областей. Другим чинником стало значне зростання цін на логістичні послуги, тож возити продукцію, яка швидко псується, багато виробників вважали недоцільним. І взагалі, за підсумками цього сезону, виробники суниці садової залишилися незадоволеними середніми відпускними цінами на свою продукцію. За їх словами, сьогоднішня вартість цієї ягоди не покриває всіх витрат, пов'язаних із вирощуванням цієї культури.

Ще одним розчарування цього тижня стали відпускні ціни на лохину, які другий тиждень поспіль продовжували стрімко знижуватися. Так, обсяг пропозиції на ринку лохини на сьогоднішній день досить значний, оскільки цього року помітно зросла врожайність цієї ягоди. Виробництво лохини в Україні цього року також помітно збільшилося, оскільки нові плантації, закладені садівниками раніше, цього сезону вступають у плодоношення.

Крім того, поступатися в ціні на лохину садівникам доводиться через вельми стриманий попит як усередині країни, так і з боку експортерів, оскільки зараз більшість українських виробників фактично не мають змоги здійснювати постачання на експорт. Також, за словами садоводів, роздрібні мережі скоротили обсяги закупівель лохини до мінімуму, посилаючись на вкрай невисоку зацікавленість кінцевих споживачів.

Проте, не усі виробники ягід залишалися невдоволеними цього тижня. Так, наприклад, постачальники малини, навпаки, мали змогу дещо підвищити відпускні ціни на свою продукцію. Пов’язане це було в першу чергу зі скороченням пропозиції даної ягоди на ринку. На сьогодні основними виробниками малини залишаються господарства західних областей України, де цього тижня були вкрай несприятливі погодні умови. Тож, більшість садівників тимчасово припинило збір малини, а високий попит з боку підприємств, що спеціалізуються на заморозці ягід, провокував чергове зростання відпускних цін в цьому сегменті.

 Короткострокові прогнози та очікування

 Наразі головною проблемою як для українських споживачів, так і для виробників, залишається досить обмежена пропозиція овочів борщового набору саме з місцевих господарств. Так, на сьогодні основну пропозицію моркви та цибулі на українському ринку досі складає продукція, імпортована з Польщі, ціни на яку доволі високі. Також, українські садівники ще досі не приступили до збирання яблук нового врожаю: за їх словами, перші партії даних фруктів з’являться на ринку не раніше кінця липня.

Проте цього тижня на український ринок вже масово почали надходити імпортні кавуни, що завозилися із Туреччини та Румунії. На кінець тижня великі оптові партії кавунів пропонувалися до продажу по 16-20 грн/кг. Місцеві ж виробники планують вийти на ринок з гуртовими партіями продукції лише на початку серпня, і тоді можна бути сподіватися на зниження відпускних цін в сегменті баштанних.

Обсудить в форуме
Материалы по теме