Наши новости RSS

12 августа 2022, 15:55 АПК-Информ: овощи & фрукты

Обвал цін на томати та огірки й дуже дорогі баштанні в Україні

Географія найгарячіших точок станом на 170-й день бойових дій

 

Досягнення ЗСУ. Суттєвого просування ЗСУ у бік окупованих російськими військами територій нашої держави за останній тиждень зафіксовано не було. Але, до скарбнички знищеної ворожої техніки додалось відразу 10 літаків загарбника. Без втручання ЗСУ, у окупованому Криму, на території аеродрому поблизу м. Саки 9 серпня пролунали декілька потужних вибухів. Російська армія водночас не дорахувалась десятка літаків та великої кількості авіаційного пального.

Ракетні удари та артилерійські обстріли російськими військами. Протягом останнього тижня максимальних артилерійських обстрілів зазнала Дніпропетровська область України. Найбільших руйнувань та людських втрат зазнало місто Марганець Нікопольського району. Орки обстрілювали Криворізький, Синельниківський та Дніпровський райони області. Зі ствольної та реактивної артилерії росіяни обстріляли десятки населених пунктів Харківської області і сам Харків, а також села Донецької області. Потужних атак у черговий раз зазнало м. Миколаїв, де не обійшлось й без людських втрат та зруйнованої інфраструктури.

Сигнали повітряної тривоги цього тижня лунали щодня й практично у всіх регіонах України

Головні бойові протистояння. Протягом звітного тижня головні бойові сутички були зафіксовані як на східному, так й на південному напрямках протистоянь. Ворог використовував на лінії зіткнення артилерію, танки та стрілецьку зброю. ЗСУ давали гідну відсіч ворогу, а місцями вдало відпрацьовували по опорних пунктах загарбника за допомогою авіації.

Окуповані території. Під контролем російського агресора залишаються: АР Крим, південно-східна частина Харківської області, значні території Херсонської та Запорізької області, Донецька та Луганська область – майже повністю.

 

Огляд поточної ситуації на плодоовочевому ринку України

 

Негативні цінові тенденції на ринку томатів в Україні не тільки зберіглися, а й посилились. Впродовж звітного періоду пропозиція тепличних помідорів та томатів з відкритого ґрунту на внутрішньому ринку постійно збільшувалась. Продавці майже щодня переглядали раніше встановлені ціни у бік зниження, що дозволяло зберігати попередні темпи продажів наявних партій продукції.

Схожа ситуація цього тижня спостерігалася й на ринку огірків в Україні. Ціни у цьому сегменті ринку також стрімко знижувались, причиною чому було поступове збільшення пропозиції як тепличних овочів, так й польових огірків.

Як повідомляли учасники ринку, ще починаючи з початку звітного періоду, пропозиція кавунів та динь з місцевих господарств, вільних від бойових дій територій України, поступово зростала. При цьому, ціни на баштанні в Україні не тільки не почали знижуватись, а навпаки – у деяких випадках навіть зростали. Головним індикатором для встановлення цін у сегментах кавунів та динь на місцевому ринку впродовж поточного тижня, продовжували виступати ціни на імпортну продукцію. Саме завдяки достатньо високому рівню цін на імпортні кавуни та дині, місцевим виробникам цих культур без зайвих проблем вдавалося переглядати цінники й на свою продукцію.

 

 

Короткострокові прогнози та очікування

 

Щодо подальшого збереження негативної цінової динаміки у сегментах огірків та томатів на українському ринку, у експертів є деякі сумніви. У першу чергу, погодні умови останнього тижня в Україні не були достатньо сприятливими для збільшення пропозиції овочів на ринку, особливо тих, що вирощуються у відкритому ґрунті. У багатьох районах Одеської області насадження під томатами постраждали від сонячних опіків, у інших регіонах України, зливи та буревії знищили великі площі під ґрунтовими огірками та томатами. На думку аналітиків проекту «АПК-Інформ: овочі та фрукти», цінові тенденції у сегментах томатів й огірків, які мають місце сьогодні, можуть кардинально змінитись вже найближчим часом.

У сегменті лохини також не виключається зміна нещодавно встановлених тенденцій підвищення цін. Причиною чергової хвилі зниження цін на лохину, може виступити збільшення пропозиція ягід пізніх строків дозрівання на внутрішньому ринку України.

Немає остаточних прогнозів щодо подальшого розвитку ситуації на й ринку кавунів та динь в Україні, через те що очікувати стрімкого збільшення пропозиції продукції, особливо з місцевих господарств, дуже проблематично. Особливо, коли у головному регіоні виробництва баштанних культур в Україні – на Херсонщині, гуртові ціни на кавуни станом на середину серпня 2022  року залишаються у 20-30 разів нижчими, ніж на вільних від бойових дій територіях нашої держави.

Обсудить в форуме
Материалы по теме