Наши новости RSS

26 августа 2022, 14:19 АПК-Информ: овощи & фрукты

Зростання цін на томати та стрімке падіння цін на перші зимові яблука в Україні

Географія найгарячіших точок станом на 184-й день бойових дій.

Досягнення ЗСУ. Завдяки ЗСУ ворог не зміг розширити окупацію території України за результатами звітного періоду. Якісна робота сил ППО суттєво скоротила заплановані ворогами руйнування та людські втрати на День незалежності України. Також, за допомогою американських хаймарсів з ладу був в черговий раз виведений Антонівський міст та пошкоджена Каховська переправа. Саме це наразі стримує переміщення територією окупованих регіонів нашої країни великогабаритною  військовою технікою загарбників.

Українські війська атакували десятки складів озброєння й боєприпасів росіян у Херсонській області та на території тимчасово окупованого Криму. Також прицільними ракетними ударами було знищено декілька опорних командних пунктів противника на Херсонщині.

Ракетні удари та артилерійські обстріли російськими військами. Кількість сповіщень повітряної тривоги у День незалежності України була максимальною, якщо рахувати із самого початку вторгнення військ РФ на територію Україні. Практично протягом усього дня лунали сирени у Кропивницькій, Полтавській, Черкаській, Харківській, Дніпропетровській, Донецькій, Сумській, Миколаївській, Одеській та Запорізькій областях.

Найбільш жорстоких й жахливих атак з повітря зазнало Чаплине Дніпропетровської області, де ракети ворога влучили у житловий сектор, залізничну станцію й безпосередньо у пасажирський потяг. Світове товариство вже засудило цей теракт росіян, який призвів до більш ніж двох десятків смертей серед мирного населення, у тому числі й дітей.

Головні бойові протистояння. Протягом звітного тижня головні бойові сутички були зафіксовані як на східному, так й на південному напрямках протистоянь. Ворог використовував на лінії зіткнення артилерію, авіацію, танки та стрілецьку зброю. ЗСУ давали гідну відсіч ворогу, не дозволяючи просунутись вглиб нашої держави.

Окуповані території. Завдяки ЗСУ протягом останнього тижня російським загарбникам не вдалось просунутись й окупувати ще більше територій у Донецькій та Луганській областях України. Під контролем російського агресора залишаються: АР Крим, південно-східна частина Харківської області, значні території Херсонської та Запорізької області, Донецька та Луганська область – майже повністю.

 Огляд поточної ситуації на плодоовочевому ринку України

 Погодні умови протягом цього літа в Україні, особливо у другій його половині, не у всіх регіонах виявилися сприятливими для виробництва плодоовочевої продукції. Хоча це стосується виключно окремо узятих позицій, ринкова ситуація у деяких сегментах відчутно змінилася.

З другої половині серпня 2022 року у більшості регіонів України фіксувалися сухі спекотні погодні умови, які суттєво вплинули на якість овочів, які вирощуються у захищеному ґрунті. Нагадаємо, що наразі продовжується активний сезон вирощування тепличних томатів у всіх регіонах країни й сонячна спекотна погода призвела до значного зменшення обсягів зібраного врожаю. На додачу, ті помідори, що все ж таки потрапляли на внутрішній ринок, у більшості випадків мали ознаки сонячних опіків, а самі плоди не набирали середньостатистичної ваги. Ті виробники, які станом на останню декаду серпня мали в наявності томат задовільної якості, без особливих проблем підвищували відпускні ціни на наявні партії продукції, при чому проблем зі  збутом вони також не відмічали.

Прогнозовано, з перших днів масового збору врожаю яблук зимових сортів в Україні ціни у даному сегменті почали стрімко просідати. За словами садівників, велика частка цьогорічного врожаю яблук (а збираються наразі такі сорти як Гала та Голден Делішез) не відповідає стандартним якісним показникам. Саме через суху спекотну погоду плоди у садах не набирали необхідного розміру та ваги, а в тих господарствах, де не використовувався необхідний комплекс обробок ЗЗР, зібрані яблука характеризувалися наявністю хвороб та шкідників.

 Короткострокові прогнози та очікування

 Щодо подальшої ситуації на ринку яблук в Україні, то розраховувати на більш високі ціни можуть ті садівники, які всупереч несприятливим погодним умовам все ж таки зможуть зібрати якісний врожай. Крім того, вищі цінники цього сезону традиційно будуть встановлені на експортні партії яблук. Хоча на сьогодні є певні проблеми, особливо з морською логістикою, провідні яблучні компанії України активно готуються до нового експортного сезону.

Також аналітики проекту «АПК-Інформ: овочі та фрукти» не виключають й зміни ринкової ситуації на ринку тепличних томатів в Україні вже найближчим часом. Саме після встановлення більш прохолодної погоди на території України, обсяги збору помідорів зростуть, що й сприятиме завершенню зростання цін у цьому сегменті ринку.

Обсудить в форуме
Материалы по теме