Наши новости RSS

2 сентября 2022, 15:31 АПК-Информ: овощи & фрукты

Рекордні ціни на цибулю у пік збирання врожаю та послаблення напруги на ринку кавунів

Географія найгарячіших точок станом на 191-й день бойових дій.

Досягнення ЗСУ. Як і тижнем раніше, українські війська атакували десятки складів озброєння й боєприпасів росіян у Херсонській області та на території тимчасово окупованого Криму. Також прицільними ракетними ударами були знищені десятки опорних командних пунктів противника на Херсонщині. Також почалося поступове просування ЗСУ у бік міста Херсон, звільняючи від загарбника раніше окуповані території нашої держави.

Ракетні удари та артилерійські обстріли російськими військами. Кількість ракетних обстрілів у порівнянні з минулим періодом суттєво зменшилась, що вчергове підтверджує вичерпання військових ресурсів у нападників. Проте кількість артилерійських обстрілів українських населених пунктів залишалася критичною. Не було жодного дня протягом поточного тижня, в який не було б прильотів у Харківській, Дніпропетровській, Донецькій, Миколаївській та Запорізькій областях.

Головні бойові протистояння. Протягом звітного тижня головні бойові сутички наступального характеру були зафіксовані на південному напрямку, коли протистояння на східному переважно відбувалося з метою втримання раніше зайнятих позицій підрозділами ЗСУ.

Окуповані території. Завдяки ЗСУ протягом останнього тижня російським загарбникам не вдалось просунутись й окупувати ще більше територій у Донецькій та Луганській областях України. У той же час нові території на півдні України перейшли під контроль ЗСУ.

Станом на початок вересня 2022 року окупованими залишаються: АР Крим, південно-східна частина Харківської області, значні території Херсонської та Запорізької області, Донецька та Луганська область – майже повністю.

 Огляд поточної ситуації на плодоовочевому ринку України

 Тривожні прогнози щодо обсягів зібраної ріпчастої цибулі у поточному сезоні в Україні продовжують справджуватись. Наразі збирання врожаю одного з головних овочів борщового набору в Україні досягло свого піку. У той же час фермери, особливо з Миколаївської та Одеської областей нашої країни, повідомляють про менший валовий збір цибулі ніж зазвичай. На додачу, більшість зібраного врожаю у південних регіонах має ознаки хвороб та шкідників. Останню обставину виробники пояснюють недостатньою кількістю обробок насаджень у період вегетації й недостатньо сприятливими погодними умовами для вирощування цибулі у другій половині цього літа.

Фермери відвантажують на ринок обмежені партії цибулі середньої та низької якості, але задовольнити існуючий попит цими обсягами не вдається. На цьому фоні ціни у даному сегменті продовжують поступово зростати й вже досягли рекордних, за всю історію України, позначок.

Незначне послаблення напруги за результатами звітного періоду відзначалося на ринку кавунів в Україні. Попит на баштанні залишався стабільним, а обсяги нових партій кавунів із місцевих господарств дещо зросли. Продавці поступово зменшували відпускні ціни на наявні партії продукції, щоб зберегти існуючі в сегменті темпи збуту.

 Короткострокові прогнози та очікування

 Не дивлячись на останнє зниження цін у сегменті кавунів, учасники ринку не прогнозують збереження цих тенденцій у подальшому. Пік збирання врожаю місцевої продукції у господарствах, які знаходяться на вільних від бойових дій територіях, вже минув. Тобто суттєвого збільшення пропозиції баштанних з місцевих ферм на внутрішньому ринку України очікувати не слід. Якщо попит на кавуни протягом найближчих тижнів залишиться на попередньому рівні, задовольнити його зможуть тільки нові надходження продукції з інших країн. У цьому випадку ціни на кавуни будуть скоріше зростати, аніж знижуватись.

Щодо ринку цибулі в Україні, то аналітики проекту «АПК-Інформ: овочі та фрукти» не бачать передумов до перегляду нинішніх цінників в бік зниження, принаймні з суттєвою різницею. Також експерти продовжують притримуватися попередніх прогнозів, за якими саме цибуля буде найбільш проблемною позицією зі всього борщового набору в сезоні-2022/23.

Обсудить в форуме
Материалы по теме