Наши новости RSS

9 сентября 2022, 13:56 АПК-Информ: овощи & фрукты

Різке похолодання призвело до зростання цін як в овочевому, так і в ягідному сегментах ринку

Географія найгарячіших точок станом на 198-й день бойових дій.

Досягнення ЗСУ. Неочікуваним для багатьох був розвиток військової ситуації на сході України. Коли українці очікували активного контрнаступу ЗСУ на південному напрямку, нашим захисникам вдалось звільнити від окупантів м. Балаклія у Харківській області та впритул наблизитись до м. Куп’янськ. Одним словом, ЗСУ зробили важливий плацдарм, який зможе дозволити нашим військам ще далі просунутися на схід, а можливо й узяти у кільце великі сили противника.

Ракетні удари та артилерійські обстріли російськими військами. Ракетні та артилерійські обстріли українських територій продовжувались протягом усього звітного періоду. Слід відзначити злагоджені дії наших військ ППО. Водночас, кількість ракетних атак з боку Росії дещо скоротилася, що може підтверджувати можливе вичерпання стратегічних запасів озброєння російської армії.

Головні бойові протистояння. Як зазначено вище, епіцентр бойових дій стрімко перемістився з півдня на східну лінію бойового протистояння, до чого ворог виявився не готовим. Як результат, армія загарбника за останній тиждень понесла одні з найбільших втрат у живій силі з самого початку військового вторгнення в Україну.

Окуповані території. Станом на початок вересня 2022 року окупованими залишаються: АР Крим, південно-східна частина Харківської області, але вже менша, ніж тижнем раніше, значні території Херсонської та Запорізької області, Донецька та Луганська область – майже повністю.

 Огляд поточної ситуації на плодоовочевому ринку України

 Головним чинником ціноутворення у плодоовочевому секторі протягом звітного періоду були погодні умови. Осінь цього року в Україні настала точнісінько за календарем. Температура повітря, особливо уночі, стрімко знизилася, що безпосередньо вплинуло на обсяги зібраного врожаю тепличних огірків та томатів. Через прохолодну погоду також суттєво зменшились обсяги останніх партій малини та лохини, сезон яких ще триває у багатьох регіонах країни. Як наслідок, ближче до завершення звітного  періоду в Україні подорожчали усі місцеві ягідні культури, а також основні види тепличних овочів. Як відзначають учасники ринку, саме помідори за останній тиждень подорожчали найбільше зі всіх позицій, а саме цей приріст склав 40% вартості до попереднього рівня.

Винятком цього тижня були коренеплоди та картопля, ціни на які продовжували поступово знижуватись під тиском збільшення пропозиції продукції на ринку. Фермери намагались як можна скоріше реалізувати наявні обсяги товару, у першу чергу тих партій, що відрізнялись середніми та низькими якісними показниками.

 Короткострокові прогнози та очікування

 Завдяки різкому зниженню попиту на кавуни та дині в Україні через останнє похолодання, прогнози про припинення подальшого падіння цін у цьому сегменті ринку були дещо передчасними. Продавці й надалі будуть йти на поступки покупцям, маючи на меті як можна скоріше реалізувати усі наявні обсяги баштанних.

Не виключають аналітики й подальшого здешевлення окремих позицій овочів борщового набору, причиною чому буде збільшення пропозиції продукції на ринку з наближенням до піку збиральної кампанії у місцевих господарствах.

Обсудить в форуме
Материалы по теме