Наши новости RSS

23 сентября 2022, 13:21 АПК-Информ: овощи & фрукты

Подальше зростання цін на огірки та томати й позитивні цінові тенденції в сегменті яблук

Географія найгарячіших точок станом на 212-й день бойових дій

 Досягнення ЗСУ. Головним досягненням поточного тижня було звільнення декілька сотень українців із російського полону. Українська влада провела операцію з обміну полоненими, у результаті чого багато наших співвітчизників повернулися додому. У ході бойових дій були звільнені окремі ділянки та населені пункти у Донецькій області та в інших окупованих регіонах нашої держави.

Ракетні удари та артилерійські обстріли російськими військами. Протягом звітного періоду головними мішенями російських ракет були такі обласні центри нашої країни як Миколаїв, Запоріжжя та Харків. Щодо артилерійських атак, то головний удар на себе узяли громади Сумської області, та практично усі регіони, які межують з тимчасово окупованими територіями України.

Головні бойові протистояння. Найзапекліші бойові протистояння цього тижня були зафіксовані переважно на східному напрямку, тобто у Донецькій та Луганській областях. У результаті чіткої координації ЗСУ ворог не зміг просунутись вглиб нашої території в жодному з обраних напрямків.

Окуповані території. Станом на кінець вересня 2022 року окупованими залишаються: АР Крим, невелика частина Харківської області, частина території Херсонської та Запорізької області та більшість територій у Донецькій та Луганській областях.

 Огляд поточної ситуації на плодоовочевому ринку України

 Увага учасників плодоовочевого ринку України цього тижня була максимально зосереджена на сегменті тепличних овочів. На ринку томатів та огірків впевнено закріпилися позитивні цінові тенденції. Слід зазначити, що прохолодна погода у всіх регіонах України, особливо у нічні години призводили до збільшення витрат енергоресурсів у господарствах.

Ціни на енергоносії цього сезону через війну Росії з Україною стрімко зросли, що, за словами представників тепличних комбінатів, може принести тільки збитки й про економічну ефективність вирощування овочів говорити вже дуже складно.

Через ті ж проблеми схожа ситуація у сегменті виробництва тепличних овочів спостерігається й у багатьох європейських країнах. Як результат, черговий тиждень завершується збільшенням попередніх цін від 20% до 35% на тепличні помідори та огірки в Україні, Польщі та інших сусідніх країнах.

 На ринку яблук в Україні за результатами звітного періоду було зафіксовано зрушення цінової ситуації. Тільки за останні сім днів ціни на основні сорти яблук (окрім сорту «Гала») зросли у середньому на 20%. Експерти ринку відзначають дві головні причини здороження яблук в Україні. Передусім, через прохолодну погоду, а місцями й заморозки, на внутрішньому ринку суттєво скоротилася пропозиція сезонних ягід та фруктів. Другою причиною є подорожчання останніх ввезених партій бананів та цитрусових, що у свою чергу зробило яблуко найдешевшим фруктом для місцевих споживачів.

 Короткострокові прогнози та очікування

 За прогнозами аналітиків проекту «АПК-Інформ: овочі та фрукти», постачальником тепличних овочів №1 у поточному сезоні в Європі вчергове стане Туреччина, яка не використовує дорогі енергоносії у процесі вирощування овочів. Але через масштабну проблему в багатьох європейських країнах, за умов обмеження використання російського газу, турецьких овочів фізично може не вистачити для усіх бажаючих.

Ситуація, яка склалася у сегменті тепличної продукції змушує розширити географію пошуку нових постачальників огірків та томатів для українського ринку. 

Також експерти не виключають укріплення позитивних цінових тенденцій у сегменті яблук. На дешеві імпортні цитрусові та банани цього сезону розраховувати не варто, а частка якісного яблука в українських садівників у 2022 році суттєво зменшилася у порівнянні з попереднім сезоном.

Обсудить в форуме
Материалы по теме