Наши новости RSS

30 сентября 2022, 14:16 АПК-Информ: овощи & фрукты

Ціни на тепличні овочі продовжують зростати

Географія найгарячіших точок станом на 219-й день бойових дій

 Досягнення ЗСУ. Протягом останнього тижня підрозділами ЗСУ були звільнені від окупантів десятки невеликих населених пунктів як на південному, так й на східному напрямках бойових протистоянь.

Ракетні удари та артилерійські обстріли російськими військами. Протягом звітного періоду головними цілями російських ракет були такі обласні центри нашої країни як Дніпро, Миколаїв, Запоріжжя та Харків. Мішенями ворога переважно були житлові масиви та цивільна інфраструктура міст. Характерною відмінністю звітного періоду було активне використання ворогом дронів-камікадзе, особливо у південних регіонах нашої країни.

Головні бойові протистояння. Найзапекліші бойові протистояння цього тижня були зафіксовані переважно на східному напрямку, тобто у Донецькій та Луганській областях. У результаті чіткої координації ЗСУ ворог не зміг просунутись вглиб нашої території в жодному з обраних напрямків.

Окуповані території. Станом на кінець вересня 2022 року окупованими залишаються: АР Крим, невелика частина Харківської області, частина території Херсонської та Запорізької області та більшість територій у Донецькій та Луганській областях.

 Огляд поточної ситуації на плодоовочевому ринку України

 В епіцентрі уваги представників плодоовочевого ринку України, як і тижнем раніше, вчергове були тепличні помідори та огірки. Прогнози аналітиків проекту «АПК-Інформ: овочі та фрукти» щодо укріплення позитивних цінових тенденцій у сегменті тепличних овочів в Україні повністю справдилися.

Слід зазначити, що ціни на тепличні огірки та томати хоч і зростали, але вже не так стрімко, як протягом попередніх звітних періодів, що дозволило продавцям зберегти попередні темпи збуту наявних обсягів продукції.

Водночас, представники тепличних комбінатів наголошували на значному зростанні витрат на виробництво тепличних овочів. В усіх регіонах України через тривалу прохолодну дощову погоду виробники були вимушені постійно збільшувати потужності опалення комплексів, бо в іншому випадку вони залишаться без запланованого врожаю.

Щодо інших плодоовочевих позицій, то за результатами звітного періоду несуттєво підвищилися ціни на картоплю, капусту та моркву. Незмінними залишилися цінники на ріпчасту цибулю та буряк. Саме остання культура залишалася аутсайдером з точки зору гуртових цін серед усіх позицій борщового набору.

 Короткострокові прогнози та очікування

 Яким чином буде розвиватися ситуація на плодоовочевому ринку України у поточному сезоні усі бажаючі зможуть дізнатися вже наступного тижня. У четвер, 6 жовтня, об 11:00 за київським часом проект «АПК-Інформ: овочі та фрукти» організовує тематичний вебінар: «Картопля та овочі борщового набору в України у сезоні-2022/23. Виробництво та ціни». Детальна програма доступна на офіційному сайті. Участь у вебінарі безкоштовна, проте попередня реєстрація обов’язкова.

Обсудить в форуме
Материалы по теме