Наши новости RSS

18 ноября 2022, 13:49 АПК-Информ: овощи & фрукты

Здорожчання капусти і моркви та зниження цін на огірки

Географія найгарячіших точок станом на 268-й день бойових дій

 Досягнення ЗСУ. Головним досягненням українських військових останнього тижня було звільнення від окупантів обласного центру – м. Херсон. На сьогоднішній день у місті відновлений мобільний зв'язок, запрацювали пошта та інші адміністративні установи. Запрацювали аптеки та розгорнуто більше десятка пунктів надання гуманітарної допомоги.

Ракетні удари та артилерійські обстріли російськими військами. Тиждень, що минає, запам’ятається найбільш масовими ракетними атаками ворога з початку війни, які мали місце у 17 областях України. Більше 150 ракет та дронів-камікадзе були направлені на енергетичну, газову, логістичну та житлову інфраструктуру нашої держави. Водночас українська ППО успішно ліквідувала більше 80% повітряних цілей. Артилерією ворог найчастіше атакував Нікопольський район Дніпропетровської області та прифронтові населені пункти на Запоріжжі.

Головні бойові протистояння. Найзапекліші бойові протистояння цього тижня були зафіксовані на східному напрямку протистояння, де ворог не полишає спроб прорвати українську оборону. Наразі ці спроби є безуспішними для загарбників й вони несуть величезні втрати як у живій силі, так й в технічному забезпеченні.

Окуповані території. Станом на середину листопаду 2022 року звільнено понад 200 населених пунктів на Херсонщині та у Миколаївській області. Окупованими залишаються: АР Крим, невелика частина Харківської області, частина територій Херсонської та Запорізької областей та більшість територій у Донецькій та Луганській областях.

 Огляд поточної ситуації на плодоовочевому ринку України

 Починаючи з перших днів звітного періоду в України встановилася прохолодна дощова погода, яка наприкінці тижня вже супроводжувалась опадами у вигляді мокрого снігу.  Цей фактор миттєво відобразився на відпускних цінах у деяких сегментах ринку борщового набору.

Як повідомляли учасники ринку, пропозиція білоголової капусти та моркви була досить обмеженою, що й дозволило виробникам почати переглядати відпускні ціни на наявні партії продукції у бік збільшення. Таким чином, тільки за останні сім днів капуста в Україні подорожчала на 20%, а морква зросла у ціні практично на 15%.

Незмінними ціни утримувались на цибулю – овоч, який залишався найдорожчим зі всього борщового набору, та буряк, пропозиція якого на ринку впродовж поточного тижня була більш ніж достатньою.

У сегменті тепличних огірків на українському ринку мали місце протилежні цінові тенденції. Через суттєве зростання пропозиції імпортних огірків, продавці почали поступово зменшувати відпускні ціни на наявні партії продукції. Саме останні дії допомогли реалізаторам зберегти  й без того слабкі темпи реалізації наявних обсягів огірків.

 Короткострокові прогнози та очікування

 На думку аналітиків проекту «АПК-Інформ: овочі та фрукти», найменш проблемними позиціями борщового набору в Україні залишаються картопля та буряк. Труднощі з обсягами продукції на ринку вже у грудні будуть мати місце у сегментах цибулі, капусти та моркви, що й підтверджується останніми змінами цінових тенденцій.

На ринку тепличних овочів в Україні можуть фіксуватись негативні цінові тенденції й надалі, але кардинального зниження цін у сегменті огірків та томатів не очікується. Експерти ринку наголошують, що основні обсяги томатів та огірків на українському ринку найближчими декількома місяцями будуть складатися з імпортованих овочів, ціни на які з наближенням новорічних свят традиційно не зменшуються.

Обсудить в форуме
Материалы по теме