Наши новости RSS

16 декабря 2022, 12:12 АПК-Информ: овощи & фрукты

Зниження цін на картоплю та здорожчання моркви

Географія найгарячіших точок станом на 296-й день бойових дій

 Досягнення ЗСУ. Єдиним та вагомим досягненням ЗСУ протягом останнього тижня було втримання усіх раніше зайнятих позицій на східному фронті. Війська окупантів безуспішно й неодноразово намагались просунутись у глиб Донецької області але кожного разу отримували гідну відсіч від наших захисників.

Ракетні удари та артилерійські обстріли російськими військами. Поточний тиждень завершується черговим масованим ракетним обстрілом усіх регіонів України з боку Чорного моря, Білорусі та декількох регіонів РФ. За даними українського командування вранці 16 грудня по території
України було випущено від 60 до 70 крилатих ракет, багато з яких влучили в об’єкти критичної енергетичної інфраструктури у різних регіонах нашої країни.

Артилерією ворог найчастіше атакував, раніше окуповане місто Херсон, Нікопольський район Дніпропетровської області та прифронтові населені пункти у Харківській, Сумській, Запорізькій, Донецькій та Луганській областях України.

Головні бойові протистояння. Найзапекліші бойові протистояння цього тижня були зафіксовані на східному напрямку протистояння, де ворог не полишає спроб прорвати українську оборону. Наразі ці спроби є безуспішними для загарбників й вони несуть величезні втрати як у живій силі, так й в технічному забезпеченні.

Окуповані території. Станом на середину грудня 2022 року окупованими залишаються: АР Крим, менше 1,5 % територій у Харківської області, велика частина Херсонської та Запорізької областей та більшість територій у Донецькій та Луганській областях України.

 Огляд поточної ситуації на плодоовочевому ринку України

 Ситуація на плодоовочевому ринку України залишається достатньо напруженою й черговий звітний період запам’ятається ще одним повномасштабним блекаутом. З самого ранку 16 грудня аварійні відключення електроенергії були застосовані у всіх без винятку регіонах нашої держави до чого призвів масований ракетний обстріл територій України російськими військами.

Зміни цінових тенденцій на цьому тижні були зафіксовані у сегменті картоплі, яка вкотре дешевшала під тиском збільшення пропозиції продукції на ринку. Фермери все частіше відмовлялися від планів довгострокового зберігання картоплі й намагалися якнайшвидше реалізувати максимальні обсяги наявної продукції. На додачу, картопля в українських сховищах швидко втрачає якісні показники, чому сприяють й аварійні вимкнення електроенергії.

У той самий час, у сегменті моркви на поточному тижні встановилися протилежні цінові тенденції. Виробники почали підвищувати цінники на коренеплоди посилаючись на обмежені запаси саме якісної продукції у сховищах. Представники гуртових компаній та роздрібних мереж продовжували активні закупівлі моркви, що тільки додавало підтримки зростання цін у даному сегменті ринку.

Короткострокові прогнози та очікування

 Черговий блекаут в Україні точно не призведе до стабілізації цінової ситуації на плодоовочевому ринку й за прогнозами аналітиків проекту «АПК-Інформ: овочі та фрукти», ціни на основні овочі борщового набору та  картоплю більш за все будуть тільки підвищуватись.

Винятками у наступні тижні можуть стати картопля та капуста середньої та низької якості, залишки яких фермери будуть намагатись розпродати як умова швидше. За оцінками експертів, перебої з постачанням електроенергії в усіх без винятку регіонах України будуть призводити до подальшого стрімкого псування плодоовочевої продукції у сховищах. Саме така продукція буде потрапляти на ринок за більш привабливими для споживачів цінами й протягом наступних декількох тижнів.

Обсудить в форуме
Материалы по теме