Наши новости RSS

23 декабря 2022, 12:32 АПК-Информ: овощи & фрукты

100 000 мертвих окупантів та неочікуване просідання цін на ріпчасту цибулю

Географія найгарячіших точок станом на 303-й день бойових дій

 Досягнення ЗСУ. Цього тижня у скарбничку ЗСУ можна віднести відразу 2 важливих досягнення. У першу чергу це героїчне протистояння силам російських загарбників вже більше 300-от днів, у той час коли ворог мав на меті захопити нашу державу за 3 дні! При цьому, самою жахливою цифрою звітного періоду стала кількість загиблих російських солдат на території України, яка вже перевалила за позначку у 100 000 осіб. Тут постає питання, до якої межі керівництво РФ зможе продовжувати відправляти своє населення у пекло, яке точно гарантують їм справжні захисники України.

Ракетні удари та артилерійські обстріли російськими військами. На відміну від попереднього періоду, цього тижня кількість ракетних атак ворогом суттєво зменшилась, але декілька фактів атак у східних, центральних та північних регіонах України мали місце у впродовж усього поточного періоду. Вибухи фіксувались у Харкові, Дніпрі, Запоріжжі та Києві.

Артилерією ворог найчастіше атакував Нікопольський район Дніпропетровської області та прифронтові населені пункти у Харківській, Сумській, Запорізькій, Донецькій та Луганській областях України.

Головні бойові протистояння. Найзапекліші бойові протистояння цього тижня були зафіксовані в околицях м. Бахмут, де ворог не полишає спроб прорвати українську оборону. Наразі ці спроби є безуспішними для загарбників і вони несуть величезні втрати як у живій силі, так й в технічному забезпеченні.

Окуповані території. Станом на останню декаду грудня 2022 року окупованими залишаються: АР Крим, менше 1,5 % територій у Харківської області, велика частина Херсонської та Запорізької областей та більшість територій у Донецькій та Луганській областях України.

 Огляд поточної ситуації на плодоовочевому ринку України

Не очікувано на поточному тижні розвивалася ситуація на плодоовочевому ринку України. Учасники ринку та експерти припускали, що дешевшатимуть картопля та капуста середньої та низької якості, а знизилась у ціні саме ріпчаста цибуля. Так, досить непрогнозований сценарій, але саме цибуля тривалий час залишалась самою дорогою позицією борщового набору на українському ринку.

Саме турбота гуртових та роздрібних покупців призвела до того, що всі з них заздалегідь закупили запаси цибулі перед новорічними святами. Паралельно, ще з початку звітного періоду збільшились  надходження цибулі з країн Центральної Азії. Підвищена пропозиція та стриманий попит, призвели до коригувань відпускних цін на цибулю у бік зниження, щоб хоч якось активувати торгівлю. Слід зазначити, що протягом звітного періоду на ринку були присутні досить суттєві обсяги цибулі з місцевих сховищ, якість якої робила її подальше зберігання фактично не можливим. Така цибуля пропонувалася до продажів на 40 % дешевше ніж якісна продукція.

Але не дивлячись на останні події на ринку цибулі в Україні, цей овоч на поточному тижні пропонувався до продажу у 3 рази дорожче, чим у той самий час у 2021 році!

Короткострокові прогнози та очікування

 Протягом останнього тижня поточного року очікувати подальшого ослаблення  цінової напруги на внутрішньому плодоовочевому ринку не слід. Напередодні новорічних свят, гуртові компанії та роздрібні покупці не планують масштабних закупів продукції, а наявні обсяги овочів та фруктів вони будуть намагатися реалізувати за більш сприятливими для себе цінами.

У той самий час, аналітики проекту «АПК-Інформ: овочі та фрукти» притримуються своїх попередніх прогнозів щодо можливого зниження цін на деякі позиції борщового набору у найближчий час. У наступні тижні можуть стати більш доступними для покупців картопля та капуста середньої та низької якості, залишки яких фермери будуть намагатись розпродати як умова швидше. Саме така продукція буде потрапляти на ринок за більш привабливими для споживачів цінами  протягом наступних декількох тижнів.

Щодо цитрусових та тепличних овочів, то тут експерти прогнозують тільки дорожчання чи стабілізацію цінової ситуації у даних сегментах плодоовочевого ринку наступного тижня.

Обсудить в форуме
Материалы по теме