Наши новости RSS

29 декабря 2022, 12:40 АПК-Информ: овощи & фрукты

Перед Новим Роком подорожчали цибуля, огірки та банани

Географія найгарячіших точок станом на 310-й день бойових дій

 Досягнення ЗСУ. Цього тижня у скарбничку ЗСУ можна знову віднести відразу 2 важливих здобутки. У першу чергу це втримання українських позицій на східному фронті. Захисники Бахмута відбили усі атаки ворога, хоча із великими втратами з обох боків. Другим досягненням цього тижня було протистояння черговій ракетній навалі окупантів. Більшість повітряних цілей які спрямовувались по усім регіонам України були знищені ЗСУ.

Ракетні удари та артилерійські обстріли російськими військами. Наприкінці поточного тижня росіяни вчинили масований ракетний обстріл усіх регіонів нашої держави з півдня, сходу та півночі. Окрім крилатих ракет ворог активно використовував дрони-камікадзе. Вибухи фіксувались у Харкові, Львові, Запоріжжі, Одесі та Києві. У багатьох регіонах країни відбулися екстрені відключення електроенергії.

Артилерією ворог найчастіше атакував Нікопольський район Дніпропетровської області та прифронтові населені пункти у Харківській, Сумській, Запорізькій, Донецькій та Луганській областях України.

Головні бойові протистояння. Найзапекліші бойові протистояння цього тижня мали місце в околицях м. Бахмут, де ворог не полишає спроб прорвати українську оборону. Наразі ці спроби є безуспішними для загарбників і вони несуть величезні втрати як у живій силі, так й в технічному забезпеченні.

Окуповані території. Станом на останній тиждень 2022 року окупованими залишаються: АР Крим, менше 1,5 % територій у Харківської області, велика частина Херсонської та Запорізької областей та більшість територій у Донецькій та Луганській областях України.

 Огляд поточної ситуації на плодоовочевому ринку України

Напередодні Нового Року в Україні фіксувалися зміни попередніх цінових тенденцій відразу у декількох сегментах плодоовочевого сектору. Після зниження цін на минулому тижні, черговий раз в Україні подорожчала ріпчаста цибуля. У першу чергу зросли мінімальні межі цінового діапазону, через розпродаж фермерами продукції низької та середньої якості.

У  той час, коли ціни на тепличні томати за результатами звітного періоду залишились незмінними, огірки несуттєво додали у ціні. Через обмежену пропозицію імпортної продукції та підвищений попит з боку покупців перед новорічними святами, продавці не припиняли спроб поступово підіймати ціни на наявні партії огірків.

Лідером з темпу зростання відпускних цін на поточному тижні безсумнівно стали банани, у той час коли попередні цінники на мандарини, апельсини та лимони залишились без змін. Тільки за останні 7 днів банани в Україні подорожчали більше ніж на 20 %, причиною чому були перебої у постачаннях та підвищений передноворічний попит з боку покупців.

 Короткострокові прогнози та очікування

За прогнозами аналітиків проекту «АПК-Інформ: овочі та фрукти» саме цибуля після новорічних свят може найактивніше дорожчати серед усіх позицій борщового набору, причиною чому є обмежені запаси цієї продукції в українських фермерів.

У той час подальшого стрімкого зростання цін на тепличні овочі аналітики ринку не очікують. Огірки та томати можуть ще несуттєво додати у цінах на період святкових днів, але у подальшому, попит у цьому сегменті буде традиційно поступово згасати.

Обсудить в форуме
Материалы по теме