Наши новости RSS

27 января 2023, 12:48 АПК-Информ: овощи & фрукты

Цибуля, морква та тепличні овочі поступово дорожчали

Огляд поточної ситуації на плодоовочевому ринку України

Протягом поточному тижня на плодоовочевому ринку України переважали позитивні цінові тенденції, як й прогнозували аналітики проекту «АПК-Інформ: овочі та фрукти».

У першу чергу, увага учасників ринку була прикута до самої дорогої позиції борщового набору на сьогоднішній день – ріпчастої цибулі. Після незначного зниження цін на цей овоч тижнем раніше, продавці почали поступово підвищувати відпускні ціни на наявні обсяги цибулі. Причиною чому було зменшення пропозиції цибулі на ринку, як з місцевих господарств, так й імпортної.

За результатами звітного тижня на українському ринку підвищилися відпускні ціни й на моркву. У першу чергу підвищились мінімальні межі раніше установленого діапазону, саме через розпродаж фермерами продукції середньої та низької якості.

Якщо тижнем раніше з тепличних овочів в Україні дорожчали виключно томати, то у цей проаналізований  період , почали додавати у ціні й тепличні огірки. Учасники ринку пов’язують цю ситуацію з перебоями постачань тепличних овочів з Туреччини. Саме через той факт, що Туреччина є головним постачальником огірків й томатів на український ринок у даний період часу, зменшення обсягів постачань продукції відразу відображаються  на відпускних цінах в Україні.

 Короткострокові прогнози та очікування

Аналітики проекту «АПК-Інформ: овочі та фрукти» прогнозували можливе дорожчання тепличних овочів. Проте подальшого стрімкого зростання цін на томати й огірки очікувати не варто. Наразі, попит на огірки та томати в Україні знижується протягом останніх декількох тижнів і якщо відпускні ціни у цьому сегменті будуть зростати й надали, попит на цю продукцію наблизиться до нульової позначки.

Що стосується овочів борщового набору, перспективи подальшого зростання цін практично по усіх позиціях досить вірогідні. Якщо з обсягами картоплі у місцевих виробників наразі суттєвих проблем немає, то по усім іншим позиціям, особливо у сегменті цибулі, проблеми з пропозицією можуть виникнути вже найближчим часом.

Обсудить в форуме
Материалы по теме