Наши новости RSS

10 февраля 2023, 10:25 АПК-Информ: овощи & фрукты

Стрімке зростання цін на огірки, подальше здорожчання цибулі й падіння цін на моркву

Огляд поточної ситуації на плодоовочевому ринку України

Черговий тиждень поточного року був достатньо плідним на ринкові зміни на українському плодоовочевому ринку констатують аналітики проекту «АПК-Інформ: овочі та фрукти». Відобразився на внутрішньому ринку й потужний землетрус, епіцентр якого був зафіксований на поточному тижні у Туреччині.

Одними з наслідків землетрусу було припинення постачання тепличних овочів й на український ринок, у результаті чого огірки додали до попередніх цінників відразу 15 %. З початку звітного періоду на ринок почали надходити й перші партії огірків з місцевих комбінатів. Зважаючи на незначні обсяги й на додачу – перебої постачань з Туреччини, українськи виробники декларували цінники на перші партії продукції, які вдвічі перевищували ціни на імпортну продукцію.

Прогнозовано, на українському ринку продовжувала дорожчати ріпчаста цибуля через той самий, що й тижнем раніше, брак пропозиції. Ціни на цибулю додали ще 10 % до попередньо сформованих рекордних показників. Попит з боку покупців на один з головних овочів для українців залишався стабільним.

Тільки на ринку моркви, за результатами звітного періоду, встановилися протилежні цінові тенденції. Попереднє підвищення цін на коренеплоди призвело до згасання купівельної активності, й продавці суттєво знизили ціни на наявні обсяги моркви, що допомогло активізувати торгівельну активність.

Короткострокові прогнози та очікування

На думку аналітиків проекту «АПК-Інформ: овочі та фрукти», якщо тепличні огірки наступного тижня знову зростуть у цінах то вже не так суттєво, як на поточному. Що стосується овочів з місцевих комбінатів, то й у цьому сегменті взагалі очікується встановлення нових негативних тенденцій, через те, що очікувати стабільного попиту на продукцію за такого рівня відпускних цін не слід.

На питання можливого подальшого здорожчання цибулі на внутрішньому ринку України, експерти схиляються до позитивного варіанту. На думку аналітиків, ціни у цьому сегменті можуть піти донизу тільки за наявності достатніх обсягів більш доступних овочів з інших країн.

Обсудить в форуме
Материалы по теме