Наши новости RSS

17 февраля 2023, 12:21 АПК-Информ: овощи & фрукты

В Україні суттєво дорожчали тепличні томати та огірки

Огляд поточної ситуації на плодоовочевому ринку України

За результатами звітного періоду в Україні стабілізувалися ціни на усі без винятку позиції борщового набору, чому сприяв стабільний та стриманий попит з боку покупців. Найдорожчим овочем, як й тижнем раніше залишалася цибуля, а за самими низькими гуртовими цінами у продаж продовжувала надходити картопля.

У той самий час у сегменті тепличних овочів продовжували укріплюватися позитивні цінові тенденції, констатують аналітики проекту «АПК-Інформ: овочі та фрукти». Якщо тижнем раніше на українському ринку з тепличних овочів дорожчали виключно огірки, то за результатами поточного звітного періоду  15 % до попередньої вартості додали й томати. Тепличні огірки за останні 7 днів зросли у цінах на 20 %, а у порівнянні з минулим роком, ці овочі в Україні вже реалізуються  не менш ніж на третину дорожче.

У цей період часу головним зовнішнім постачальником тепличних овочів на український ринок традиційно виступає Туреччина. Але суттєві корективи, зокрема й у торгівлю плодоовочевою продукцією, додав потужний землетрус, епіцентр якого був зафіксований два тижні тому у тій самій Туреччині.

Невеликими партіями на внутрішній ринок продовжували надходити огірки з місцевих комбінатів, але через дуже обмежену пропозицію, їх вартість як мінімум у 1,5 рази, перевищувала цінники на імпортні огірки.

Короткострокові прогнози та очікування

Аналітики проекту «АПК-Інформ: овочі та фрукти» не виключають, що позитивні цінові тенденції у сегменті тепличних овочів в Україні матимуть місце й наступного тижня. У той самий час експерти не прогнозують більш стрімкого подорожчання як  огірків, так й томатів.  

На питання можливого подальшого здорожчання цибулі чи моркви на внутрішньому ринку України найближчим часом, експерти схиляються до позитивного варіанту. На думку аналітиків, ціни у цих сегментах можуть піти донизу тільки за наявності достатніх обсягів більш доступних партій овочів із закордону.

Обсудить в форуме
Материалы по теме