Наши новости RSS

3 марта 2023, 13:24 АПК-Информ: овощи & фрукты

Активне зростання цін на плодоовочеву продукцію

Огляд поточної ситуації на плодоовочевому ринку України

З самого початку звітного періоду в Україні почала стрімко дорожчати плодоовочева продукція, повідомляють аналітики проекту «АПК-Інформ: овочі та фрукти». Позитивні цінові тенденції мали місце у сегментах: білоголової капусти, цибулі, моркви, тепличних огірків та яблук. Як зазначають експерти, неочікуваних фактів стрімкого зростання цін на овочі та фрукти не відбулося й чергове зростання цін у вище згаданих сегментах ринку анонсувалося раніше.

Найбільш стрімке подорожчання за останній тиждень було зафіксовано у сегменті капусти, ціни на яку зросли практично у 2 рази. Експерти прогнозували здорожчання капусти у другій половині поточного маркетингового сезону, причому за останні 2 місяці суттєвих цінових коливань у сегменті капусти зафіксовано не було.

Протягом поточного тижня продовжувала дорожчати й цибуля, яка додала практично 20 % до попередньої вартості. Через нестачу пропозиції на ринку, продавці, за останні 7 днів, підвищили відпускні ціни й на моркву, яка подорожчала практично на 25 %.

Якщо ціни на томати протягом звітного періоду залишались більш менш стабільними, то тепличні огірки подорожчали на 20 %. Причому в деяких мережах супермаркетів України ця продукція взагалі була відсутня в окремо узяті дні.

Зменшення запасів якісного яблука призвело до незначного зростання цін на цю продукцію. У той самий час, щоб  зберегти торгівельну активність, продавці у середньому переглядали попередні цінники максимум на 1 грн/кг.

 Короткострокові прогнози та очікування

Попередні очікування аналітиків проекту «АПК-Інформ: овочі та фрукти» виправдалися й негативних цінових тенденцій на поточному тижні не було зафіксовано в жодному з сегментів плодоовочевого ринку. У найближчі тижні цінники можуть залишитися стабільними тільки у сегментах картоплі й буряку, але й по останньому в учасників ринку вже є сумніви.

За прогнозами аналітиків, якісних буряків до завершення поточного маркетингового сезону в українських сховищах недостатньо. Ціни на імпортні партії буряків навряд будуть нижчими за теперішні покажчики на місцеву продукцію.

Як й тижнем раніше, експерти не виключають укріплення позитивних цінових тенденцій на більшість плодоовочевих позицій на внутрішньому ринку України.

Обсудить в форуме
Материалы по теме