Наши новости RSS

17 марта 2023, 11:53 АПК-Информ: овощи & фрукты

Стрімке падіння цін на тепличні огірки та капусту

Огляд поточної ситуації на плодоовочевому ринку України

В Україні кардинально змінилися раніше встановленні цінові тенденції відразу у декількох сегментах овочевої продукції, повідомляють аналітики проекту «АПК-Інформ: овочі та фрукти». За словами експертів, тижнем раніше, овочі борщового набору та теплична продукція або дорожчали, або реалізовувались за раніше встановленими цінами.

За результатами звітного періоду, на більшість овочів цінники залишилися незмінними, а на деякі з них ціни суттєво знизились.

Тільки за останні 7 днів, тепличні огірки в Україні стали доступнішими більше ніж на 30 %. За словами операторів ринку, продавці повідомляли про значне згасання попиту на огірки, після останніх підвищень цінників тижнями раніше. У результаті, на поточному тижні, майже не щодня ціни на вищезгадану продукцію поступово знижувались.

Аналогічні, негативні цінові тенденції на поточному тижні, встановилися й у сегменті білоголової капусти. Головною причиною чому було стрімке підвищення цін на капусту тижнем раніше, що миттєво відобразилося на торгівельній активності покупців. На відміну від ситуації на ринку огірків, продавці лише несуттєво знизили раніше встановленні ціни на наявні обсяги капусти, що позитивно вплинуло на торгівельну активність споживачів наприкінці звітного періоду.

 Короткострокові прогнози та очікування

У найближчий місяць аналітики проекту «АПК-Інформ: овочі та фрукти» не прогнозують домінування негативних цінових тенденцій на плодоовочевому ринку України. Ці прогнози стосуються усіх без виключення позицій, можливо окрім тепличних овочів, ціни на які з початку весни поточного року встановили абсолютні рекорди за останнє десятиріччя.  

На думку експертів, дорожчати у подальшому можуть навіть самі доступні на сьогоднішній день позиції борщового набору, такі як буряки й картопля. Справа у тому, що обсяги якісних овочів у сховищах стрімко зменшуються й переважна більшість гравців ринку не впевнена, що їх вистачить до початку нового маркетингового сезону 2023/24.

Обсудить в форуме
Материалы по теме