Наши новости RSS

28 апреля 2023, 11:35 АПК-Информ: овощи & фрукты

Вихід на ринок місцевих томатів, зниження цін на огірки та чергове зростання цін на капусту та моркву

Огляд поточної ситуації на плодоовочевому ринку України

Події на ринку плодоовочевої продукції в Україні динамічно розвивалися протягом усього звітного періоду, повідомляють аналітики проекту «АПК-Інформ: овочі та фрукти». Головною подією цього тижня була поява на ринку тепличних томатів з місцевих комбінатів. Й не дивлячись на те, що перші партії помідорів потрапили до продажів у заплановані строки, ціни на них суттєво нижчі ніж на початок сезону у минулому році, констатують експерти.

Негативні цінові тенденції закріпилися також у сегменті тепличних огірків, пропозиція на ринку яких з місцевих комбінатів продовжувала поступово зростати.

Таким чином, реалізація перших партій томатів з місцевих комбінатів почалася цього року за цінами, майже на 25 % нижче, ніж у попередньому сезоні. У той час, тепличні огірки, тільки за останній тиждень втратили до 20 % від попередньої вартості.

Протилежна цінова ситуації фіксувалася на поточному тижні у сегменті овочів борщового набору. Як повідомляють експерти, позитивні цінові тенденції міцно закріпилися у сегментах торішньої білоголової капусти та моркви. Подібну ситуацію прогнозували аналітики проекту й останнє здорожчання овочів ні для кого не було сюрпризом. Як повідомляють учасники ринку, запаси овочів борщового набору врожаю 2022 року в українських сховищах стрімко скорочуються, а на додачу продукція продовжує поступово втрачати якісні властивості. 

 

Короткострокові прогнози та очікування

Експерти проекту «АПК-Інформ: овочі та фрукти», продовжують притримуватися попередніх прогнозів, щодо нестачі більшості позицій овочів борщового набору у сховищах місцевих фермерів. Як результат, протягом останніх місяців поточного сезону українські споживачі будуть залежати від наявності та обсягів партій імпортних овочів. Винятком тут може виступити тільки картопля, бо за оцінками операторів ринку, саме цієї культури наразі достатньо й масовий імпорт торішньої картоплі в Україну малоймовірний.

Щодо ринку тепличних овочів в Україні, тут ситуація розвивається за прогнозованим сценарієм й подальше падіння цін на огірки й томати більш ніж ймовірне.

Обсудить в форуме
Материалы по теме