Наши новости RSS

5 мая 2023, 13:06 АПК-Информ: овощи & фрукты

Зниження цін на огірки та здорожчання томатів й капусти.

Огляд поточної ситуації на плодоовочевому ринку України

Протягом усього поточного тижня на ринку тепличних овочів в Україні відбувалися чергові зміни цінових тенденцій, повідомляють аналітики проекту «АПК-Інформ: овочі та фрукти». Як повідомлялося тижнем раніше, на ринок почали надходити перші партії тепличних томатів з місцевих комбінатів. При цьому обсяги помідорів не змогли повністю задовольнити існуючий попит з боку покупців. У той самий час пропозиція імпортних томатів з Туреччини на українському ринку суттєво зменшилася через сезонний фактор. На цьому фоні продавці поступово піднімали відпускні ціни на наявні партії помідорів й по їх словам, темпи збуту продукції залишалися стабільними.

Позитивні цінові тенденції цього тижня закріпилися й у сегменті білоголової капусти. При чому, впродовж поточного тижня продовжувала дорожчати як торішня капуста, так й капуста нового врожаю. Брак пропозиції ранньої капусти оператори  ринку пояснювали відсутністю продукції з південних тимчасово окупованих територій України.

Протилежна цінова ситуація цього тижня спостерігалася на ринку тепличних огірків в Україні. Попередні прогнози експертів щодо подальшого  зниження цін на огірки справдилися й подальше збільшення пропозиції продукції з місцевих комбінатів провокувало продавців до подальшого перегляду відпускних цін у бік зниження.

 

Короткострокові прогнози та очікування

На думку експертів проекту «АПК-Інформ: овочі та фрукти», якщо в Україні збережуться сприятливі погодні умови з сонячними теплими днями, негативні цінові тенденції можуть встановитися й на ринку тепличних томатів.

Позитивні цінові тенденції у найближчі тижні будуть характерними для більшості позицій овочів борщового набору. Головною причиною чому буде стрімке скорочення запасів торішніх овочів у сховищах українських фермерів.

Щодо ранніх овочів, то експерти не прогнозують суттєвої зміни ринкової ситуації найближчими тижнями саме через те, що основні території їх вирощування в Україні наразі залишаються під окупацією росії.

Обсудить в форуме
Материалы по теме