Наши новости RSS

12 мая 2023, 12:50 АПК-Информ: овощи & фрукты

Ціни на плодоовочеву продукцію переважно зростали

Огляд поточної ситуації на плодоовочевому ринку України

Черговий тиждень травня поточного року характеризувався встановленням позитивних цінових тенденцій у більшості сегментів плодоовочевої продукції. Незмінними цінники залишилися тільки на ріпчасту цибулю та картоплю, пропозиція яких на українському ринку залишалася стабільною.

Лідерами зі зростання цін цього тижня були торішня й молода білоголова капуста та яблука. За словами аналітиків проекту «АПК-Інформ: овочі та фрукти» торішньої капусти у сховищах українських виробників практично не залишилось, а попит на цю продукцію відмічався як стабільний. Поступове зменшення пропозиції капусти на ринку дозволило продавцям підвищити відпускні ціни на наявні партії продукції більше ніж на 35 % у порівнянні з попереднім тижнем. З капустою нового врожаю теж відмічалися певні проблеми. Через окупацію територій на лівому березі р. Дніпро у Херсонський, Запорізький та Миколаївський областях й прохолодної весни цього року, пропозиція молодої капусти не може повністю задовольнити потреби покупців. Як результат, тільки за останні 7 днів, ціни на цю продукцію зросли до 30 % у порівнянні з попереднім періодом.

Учасники ринку відмітили суттєве скорочення пропозиції яблук на ринку цього тижня. За умов стабільного попиту та зменшення обсягів останніх партій цієї продукції, продавці підвищили відпускні ціни на яблука більше ніж на 20 %, при цьому не зашкодивши темпам збуту цих фруктів.

Протягом звітного періоду в Україні спостерігалося також підвищення цін у сегментах моркви та столового буряку, але у цих випадках продавці не робили дуже суттєвих коригувань попередніх цінників, що дозволило зберегти попередні темпи збуту наявних партій продукції. 

 

Короткострокові прогнози та очікування

За прогнозами експертів проекту «АПК-Інформ: овочі та фрукти», як мінімум до завершення поточного місяця, очікувати встановлення негативних цінових тенденцій у будь якому сегменті плодоовочевого ринку очікувати не слід. Навпаки, деякі позиції ще мають реальний потенціал до зміцнення нині домінуючих позитивних тенденцій.

Щодо ранніх овочів, то експерти не прогнозують суттєвої зміни ринкової ситуації найближчими тижнями саме через те, що основні території їх вирощування в Україні наразі залишаються під окупацією росії. Головний місцевий постачальник цієї продукції на сьогоднішній день – Закарпаття, але цей регіон не в змозі закрити потреби у ранніх овочах усього українського ринку. Тобто левову частку потреб для місцевого ринку ми й надалі будемо закривати завдяки імпорту.

Обсудить в форуме
Материалы по теме