Наши новости RSS

19 мая 2023, 13:33 АПК-Информ: овощи & фрукты

Цибуля та морква дорожчали, а ціни на капусту й торішню картоплю просіли

Огляд поточної ситуації на плодоовочевому ринку України

Черговий тиждень поточного року характеризувався встановленням різно-направлених цінових тенденцій на плодоовочевому ринку України, повідомляють аналітики проекту «АПК-Інформ: овочі та фрукти».

Так, зниження пропозиції ріпчастої цибулі призвело до чергового підняття цін на наявні обсяги продукції продавцями. У першу чергу дорожчала саме якісна цибуля врожаю 2022 року, яка потрапляла на український ринок з європейських країн. Ціни на цибулю нового врожаю з країн Центральної Азії залишалися стабільними.

Як повідомляли українські виробники, запаси моркви врожаю 2022 року у сховищах, станом на середину травня поточного року, майже вичерпались. На фоні зниження пропозиції продавці поступово підвищували відпускні ціни на наявні партії моркви й при цьому, темпи збуту продукції залишались стабільними.

Протилежна ситуація була зафіксована у  сегментах капусти та картоплі. Тепла сонячна погода призвела до збільшення пропозиції капусти нового врожаю на ринку з місцевих господарств й у той самий час, збільшилися обсяги імпорту торішньої капусти на український ринок. Щоб зберегти попередні темпи збуту, продавці, протягом звітного періоду поступово знижували ціни, як на ранню капусту, так й на продукцію врожаю 2022 року.

            Протягом поточного тижня на внутрішньому ринку суттєво зросла пропозиція ранньої картоплі, у першу чергу з Єгипту. Ціни на останні партії продукції поступово знижувались. На цьому фоні місцеві виробники  були змушені знизити й відпускні ціни на наявні партії торішньої картоплі, щоб хоч незначною мірою активувати торгівлю.

Короткострокові прогнози та очікування

Через встановлення теплої сонячної погоди на всій території України з самого початку звітного періоду, аналітики проекту «АПК-Інформ: овочі та фрукти» прогнозують, що найближчими тижнями слід очікувати збільшення пропозиції овочів нового врожаю від місцевих виробників.

У першу чергу, на думку експертів, до початку літа 2023 року, суттєво зросте пропозиція тепличних огірків та томатів, редису, капусти та картоплі нового врожаю. Що стосується ягід, то до кінця поточного місяця на внутрішньому ринку України вже будуть домінувати гуртові пропозиції суниці садової від місцевих виробників.

Обсудить в форуме
Материалы по теме