Наши новости RSS

23 июня 2023, 11:17 АПК-Информ: овощи & фрукты

Стрімке здорожчання торішніх буряків та картоплі й зниження цін на суницю садову.

Огляд поточної ситуації на плодоовочевому ринку України

 За результатами звітного періоду на плодоовочевому ринку Україні були відмічені чергові зміни ринкової ситуації у багатьох сегментах, повідомляють аналітики проєкту «АПК-Інформ: овочі та фрукти».

Так, тільки за останні 7 днів на внутрішньому ринку України вдвічі зросли ціни на торішні буряки. Експерти пояснюють ситуацію що склалася недостатньою пропозицією буряків нового врожаю, левову часку з якої мала складати продукція з тимчасово окупованих територій нашої держави. Через дуже високі ціни на буряки нового врожаю, учасники ринку відмічали зростання попиту саме у сегменті продукції врожаю 2022 року. Тим часом, фермери повідомляли про завершення реалізації останніх партій буряків зібраних у минулому році.

Аналогічна ситуація спостерігалася й на ринку картоплі в Україні. Картопля нового врожаю поступово дешевшала, але ціни на неї залишались на достатньо високому рівні. Як результат, покупці віддавали перевагу закупівлі торішній продукції. Якісної картоплі врожаю 2022 року у сховищах майже не залишилось, що й спровокувало зростання цін на цю продукцію майже на 75 %, тільки за останні 7 днів.

Протилежна ситуація на поточному тижні була зафіксована у сегменті суниці садової. Після останнього здорожчання ягід, торгівельна активність покупців дещо знизилася. Також, ще з початку поточного періоду, збільшилася пропозиція суниці садової на ринку, через встановлення сприятливих погодних умов на більшості території України. Як результат, продавці знизили відпускні ціни на ягоди більше ніж на 15 % у порівнянні з попереднім періодом.

 Короткострокові прогнози та очікування

Аналітики проєкту «АПК-Інформ: овочі та фрукти» прогнозують, що найближчим часом на внутрішньому ринку України до продажу будуть надходити виключно овочі борщового набору та картопля нового врожаю. Торішніх овочів в українських фермерів майже не залишилось й на додачу, якісні показники залишків продукції стрімко погіршуються.

Вже на наступному тижні експерти прогнозують збільшення асортименту ягід нового врожаю на внутрішньому ринку України. На їх думку, це буде стримуючим фактором для суттєвого підвищення існуючих відпускних цін на черешню та суницю садову, якими наразі активно торгують українськи садівники.

Обсудить в форуме
Материалы по теме