Наши новости RSS

14 июля 2023, 12:46 АПК-Информ: овощи & фрукты

Розпочато новий сезон яблук та стрімке зниження цін на капусту, буряк, лохину та малину

Огляд поточної ситуації на плодоовочевому ринку України

 Новий плодоовочевий сезон в Україні продовжував набирати обертів й до середини літа поточного року на ринку зросла пропозиція овочів борщового набору та розширився асортимент ягід та фруктів. На думку аналітиків проєкту «АПК-Інформ: овочі та фрукти» це приємні факти для покупців, через те, що практично усі позиції плодоовочевого сегменту продовжували поступово дешевшати.

З самого  початку поточного тижня на внутрішньому ринку з’явилися перші гуртові партії яблук ранніх сортів нового врожаю. Спираючись на досить високі ціни на залишки торішніх яблук, садівники почали реалізації перших партій ранньої продукції у 2,3 рази дорожче ніж минулого року.

З усіх овочів борщового набору на цьому тижні більше за інші зросла пропозиція буряків та капусти нового врожаю. Слід зазначити, що мережі супермаркетів вже повністю призупинили закупівлю овочів врожаю 2022 року й перейшли до роботи з ранніми продуктами. Як результат збільшення пропозиції, столові буряки за останні 7 днів стали доступнішими на 28 %, капуста, врожаю 2023 року – на 20 %.

Ще більш міцно негативні цінові тенденції цього тижня закріпилися у ягідному сегменті плодоовочевого ринку України. Так, за результатами звітного періоду ціни на свіжому ринку малини знизились відразу на 27 %, через стрімке зростання пропозиції та низьку закупівельну активність переробних підприємств. На ринку лохини в Україні падіння цін цього тижня відбувалося ще більш стрімкими темпами. Ціни на ягоди, тільки за останні 7 днів знизились більш ніж на 40 %, а пропозиція продукції на ринку продовжувала зростати.

 Короткострокові прогнози та очікування

Попередні прогнози аналітиків проєкту «АПК-Інформ: овочі та фрукти» щодо зміцнення негативних цінових тенденцій на плодоовочевому ринку України повістю виправдалися. Більше того, експерти не очікують стрімкого здорожчання на будь які позиції овочів, фруктів чи ягід найближчим часом. Передумови цьому залишаються без змін. Новий сезон овочів, фруктів та ягід в країні набирає обертів, що буде спонукати до збільшення пропозиції цієї продукції на ринку. У господарствах України продовжується активний збір овочів борщового набору, а асортимент фруктів та ягід на внутрішньому ринку збільшується майже щотижня.

Обсудить в форуме
Материалы по теме