Наши новости RSS

7 июля 2023, 12:28 АПК-Информ: овощи & фрукты

Падіння цін на тепличні овочі, картоплю та абрикоси

Огляд поточної ситуації на плодоовочевому ринку України

 Протягом першого тижня липня 2023 року аналітиками проєкту «АПК-Інформ: овочі та фрукти» не було зафіксовано позитивних цінових тенденцій в жодному сегменті плодоовочевого ринку. Овочі, фрукти та ягоди в Украйні, за останні 7 днів, чи дешевшали, чи реалізовувались за раніше встановленими цінниками.

Через збільшення пропозиції на ринку тепличних томатів з місцевих комбінатів, продавці почали поступово знижувати відпускні ціни на наявні обсяги продукції. Як результат, ціни на помідори стали доступнішими відразу на 25 % у порівнянні з попереднім періодом.

На ринку огірків в Україні укріпилися негативні цінові тенденції, причиною чому було збільшення пропозиції цих овочів із плівкових теплиць. На додачу, попит з боку покупців на огірки залишався доволі стриманим, що не сприяло зростанню торгівельної активності у цьому сегменті ринку.

Протягом звітного періоду українськи фермери продовжували збирати картоплю ранніх сортів нового врожаю у всіх без винятку регіонах країни. Пропозиція картоплі на внутрішньому ринку стрімко зростала, що спонукало продавців переглядати відпускні ціни на наявні партії продукції у бік зниження. Як результат, за підсумками звітного тижня, картопля в Україні подешевшала на 20 % у порівнянні з попереднім періодом.

Українські садівники продовжували збирання врожаю абрикосів та інших кісточкових в господарствах. Пропозиція місцевих фруктів на ринку поступово зростала, а попит на цю продукцію залишався доволі стриманим. Як повідомлялося раніше, українськи мережі віддавали перевагу закупівлі саме імпортних кісточкових, через  гарантії обсягів та якості пропонованих фруктів. Через вище згадані причини, продавці, тільки за останні 7 днів, знизили відпускні ціни на абрикоси практично на 30 % у порівнянні з минулим тижнем.

 Короткострокові прогнози та очікування

За прогнозами аналітиків проєкту «АПК-Інформ: овочі та фрукти» найближчими тижнями встановлення позитивних цінових тенденцій на плодоовочевому ринку України очікувати не слід. Новий сезон овочів, фруктів та ягід в країні набирає обертів, що буде спонукати до збільшення пропозиції цієї продукції на ринку. У господарствах України продовжується активний збір овочів борщового набору, а асортимент фруктів та ягід на внутрішньому ринку збільшується майже щотижня.

Обсудить в форуме
Материалы по теме