Наши новости RSS

30 июня 2023, 13:51 АПК-Информ: овощи & фрукты

В Україні дорожчали томати, а ціни на огірки та цибулю поступово знижувались

Огляд поточної ситуації на плодоовочевому ринку України

 Останній тиждень червня 2023 року приніс чергові зміни ринкової ситуації на внутрішньому плодоовочевому ринку України, повідомляють аналітики проєкту «АПК-Інформ: овочі та фрукти».

Доволі неочікувана ситуація спостерігалася у сегменті тепличних томатів. Як повідомляли оператори ринку, пропозиція помідорів почала поступово скорочуватися від самого початку поточного періоду. Спираючись на стабільний попит покупців, продавці підвищили відпускні ціни на наявні партії продукції приблизно на 15 %, у порівнянні із попереднім тижнем. Слід додати, що через сезонний фактор, імпортного томату на полицях українських магазинів стає дедалі менше, і це також впливає на зростання цін у сегменті місцевої продукції.

На ринку огірків відмічалась кардинально протилежна ситуація. Від початку звітного періоду, пропозиція огірків з місцевих плівкових теплиць на ринку почала зростати. Щоб забезпечити безперебійні темпи торгівлі, реалізатори все частіше йшли на поступки покупцям й тільки за останні 7 днів, ціни на огірки в Україні стали доступнішими більше ніж на 20 %.

Негативні цінові тенденції цього тижня були притаманні й у сегменті ріпчастої цибулі. Аналітики проєкту вважають даний факт повністю передбаченим і ще раніше наголошувалось, що пропозиція цибулі врожаю 2023 року з місцевих господарств стрімко зросте вже до завершення першого літнього місяця. Таким чином, за останній тиждень цибуля в Україні стала доступнішою на 15 %, а основну пропозицію на ринку вже складала продукція саме місцевого виробництва.

З перших днів поточного періоду на ринок почали потрапляти перші гуртові партії абрикосів з українських господарств. У той самий час, представники мереж супермаркетів наголошували, що й надалі продовжуватимуть працювати саме з імпортними кісточковими. Справа у тому, що місцеві виробники абрикосів та персиків практично неспроможні забезпечити довгострокові постачання цих фруктів у належній якості та необхідних обсягах у мережі.   

 Короткострокові прогнози та очікування

На думку аналітиків проєкту «АПК-Інформ: овочі та фрукти» у сегменті томатів на внутрішньому ринку України, позитивні цінові тенденції, якщо й посиляться, то не на довго.  Через зростання асортименту овочів нового врожаю протягом другого місяця літа поточного року, попит на дуже дорогі позиції буде стриманим, що не дозволить продавцям реалізувати заплановані обсяги продукції.

Щодо ріпчастої цибулі, то на думку експертів, наявні негативні цінові тенденції мають усі шанси закріпитися, тому що пропозиція одного з головних овочів на ринку, з більшою вірогідністю, продовжить зростати й надалі.

Обсудить в форуме
Материалы по теме