Наши новости RSS

21 июля 2023, 14:27 АПК-Информ: овощи & фрукты

Овочі продовжували дешевшати коли фрукти та ягоди здебільшого зростали у цінах

Огляд поточної ситуації на плодоовочевому ринку України

 Практично без несподіванок завершився черговий тиждень на плодоовочевому ринку України й всі раніше прогнозовані тенденції за результатами звітного періоду повністю виправдалися.

Як повідомляють аналітики проєкту «АПК-Інформ: овочі та фрукти», за останні 7 днів у всіх без винятку сегментах овочів міцно закріпилися негативні цінові тенденції. Протилежна ситуація спостерігалася у плодово-ягідному секторі де більшість позицій моніторингу дорожчали але були зафіксовані й винятки.

За результатами звітного тижня, максимально, практично на 35 % подешевшали огірки, причиною чому було збільшення пропозиції продукції на ринку на фоні доволі стриманого попиту з боку покупців. Менш суттєво знизилися ціни на томати та на весь асортимент овочів борщового набору.

У сегментах фруктів та ягід протягом звітного періоду переважали позитивні цінові тенденції через недостатню пропозицію продукції на ринку. Таким чином, тільки за останні 7 днів, черешня в Україні подорожчала на 30 %. Садівники повідомляли про завершення сезону збору ягід пізніх сортів, що й призвело до зменшення пропозиції продукції на ринку. У сегменті абрикосів, через високий попит з боку покупців й недостатню пропозицію фруктів з місцевих господарств, також встановилися позитивні цінові тенденції.

Негативні цінові тенденції цього тижня були зафіксовані тільки у сегменті лохини, сезон збору врожаю якої знаходиться у активній фазі. Пропозиція ягід на ринку зростала майже щодня й щоб утримувати попередні темпи реалізації наявних партій, продавці все частіше йшли на поступки покупцям. Як результат, ціни на ягоди лохини знизились більш ніж на 20 % у порівнянні з попереднім періодом.

 Короткострокові прогнози та очікування

Аналітики проєкту «АПК-Інформ: овочі та фрукти» прогнозують що найближчим часом в Україні завершиться сезон відразу по декільком позиціям ягід та фруктів, а саме смородині, порічці, черешні та вишні. Скорочення асортименту фруктів та ягід на внутрішньому ринку може привести до закріплення позитивних цінових тенденцій у цьому секторі.

Щодо овочевої групи товарів, то перспектив для здорожчання цін найближчим часом не має в жодному з сегментів.

Обсудить в форуме
Материалы по теме