Наши новости RSS

17 августа 2023, 11:48 АПК-Информ: овощи & фрукты

Яблука та огірки дорожчали, коли капуста, помідори й цибуля продовжували дешевшати

Огляд поточної ситуації на плодоовочевому ринку України

 Черговий тиждень серпня поточного року запам’ятався присутністю різнонаправлених цінових тенденцій на плодоовочевому ринку України, повідомляють аналітики проєкту «АПК-Інформ: овочі та фрукти». Нагадаємо, що протягом останніх тижнів на ринку овочів, фруктів та ягід в Україні домінували саме тенденції зниження цін.

Досить несподівана ситуація склалася на внутрішньому ринку яблук, де до продажу почали надходити перші невеликі партії яблук осінніх сортів з високими якісними показниками. Не дивлячись на те, що цінники на фрукт №1 відразу зросли у 1,5 рази, саме завдяки якісним показникам, ці яблука користувалися підвищенним попитом з боку покупців.

Позитивні цінові тенденції цього тижня були притаманні й сегменту огірків, пропозиція яких на внутрішньому ринку поступово скорочувалась. Спираючись на цей факт, продавці мали змогу підвищити відпускні ціни на наявні обсяги продукції більше ніж на 20 %, у порівнянні з попереднім періодом.

 На ринку томатів, вже більше місяця поспіль, продовжували домінувати негативні цінові тенденції. За словами представників тепличних комбінатів, додаткову напругу на ринку додавали томаті з відкритого ґрунту, які зараз активно збираються в усіх головних регіонах вирощування цієї продукції. За результатами звітного періоду,  томати втратили у цінах близько 20 %, у порівнянні з попереднім тижнем.

Продовжували дешевшати й деякі позиції борщового набору, а саме капуста та цибуля, пропозиція яких продовжувала переважати попит. Таким чином, за останні 7 днів, капуста в тратила у цінах приблизно 18 %, цибуля -13 %, від попередньої вартості.

 Короткострокові прогнози та очікування

 За прогнозами аналітиків проєкту «АПК-Інформ: овочі та фрукти», підвищення цін на яблука нового врожаю, явище тимчасове. Вже у першій декаді вересня пропозиція яблук осінніх сортів на внутрішньому ринку стрімко зросте, що, безумовно, буде тиснути на відпускні ціни. Щодо тепличних томатів, то на думку експертів, втриматись негативним ціновим тенденціям ще декілька тижнів у цьому сегменті ринку навряд чи вийде. Пропозиція помідорів з відкритого ґрунту буде поступово зменшуватися, особливо, починаючи з перших днів осені поточного року.

Обсудить в форуме
Материалы по теме