Наши новости RSS

1 сентября 2023, 13:49 АПК-Информ: овощи & фрукты

Стрімке зростання цін на тепличну продукцію і лохину та чергове здешевлення малини в сегменті свіжого ринку

Огляд поточної ситуації на плодоовочевому ринку України

 На початку першого осіннього місяця поточного року на плодоовочевому ринку України кардинально змінилися цінові тенденції в сегменті тепличних огірків та томатів, повідомляють аналітики проекту «АПК-Інформ: овочі та фрукти».

З самого початку звітного періоду на ринку суттєво зменшилась пропозиція томатів та огірків, як тепличних, так й овочів з відкритого ґрунту, що в свою чергу призвело до суттєвого зростання відпускних цін, особливо в сегменті тепличних томатів. Так, тільки за перший тиждень осені вони прибавили в ціні майже 37%. Аналогічна ситуація склалася і в сегменті моркви та білокачанної капусти. На цьому тижні ці овочі дещо прибавили в ціні, через зменшення пропозиції на ринку. Оскільки більшість українських господарств вже фактично завершили збір врожаю капусти та моркви середніх сортів, а збиральна компанія пізніх сортів стартувала лише в кількох господарствах.  

Позитивні цінові тенденції цього тижня були притаманні для сегменту лохини. Спираючись на обмежену пропозицію цих ягід з місцевих господарств, продавцям вдавалося поступово підвищувати відпускні ціни на наявні обсяги цієї продукції. Як результат, за останні 7 днів, ціни на лохину на українському ринку зросли відразу на 26%. А ось в сегменті малина продовжували домінувати негативні цінові тенденції. Зважаючи на досить об’ємну пропозицію цих ягід ремонтантних сортів, а також погіршення попиту в цьому сегменті, продавці змушені були знизити відпускні ціни на малину для свіжого ринку на 22%.

 Короткострокові прогнози та очікування

 Аналітики проєкту «АПК-Інформ: овочі та фрукти» прогнозують що найближчим часом ціни на кавуни з місцевих господарств можуть дещо зрости, адже сезон реалізації цих баштанних вже наближається до завершення. Також, чергове зростання відпускних цін може бути притаманним і сегменту лохини, адже пропозиція цих ягід з місцевих господарств продовжує стрімко скорочуватися.

Щодо овочевих позицій, то на думку експертів, найближчими тижнями можна очікувати зниження  відпускних цін на більшість овочів борщового набору, бо вже з наступного тижня більшість виробників планують розпочати збір врожаю саме пізніх сортів. Також, можуть суттєво змінитися і цінові тенденції в сегменті тепличної продукції, як тільки більшість українських тепличних комбінатів вийдуть на ринок з новим оборотом тепличних огірків та томатів.

Обсудить в форуме
Материалы по теме